Velmi ráda vařím a vymýšlím nová jídla nebo také upravuji různé recepty dle mých chutí. Nemám ráda tučná jídla, moučná jídla, proto nejsem ani fanoušek omáček. Miluji zeleninu, špagety a rýži. Nemusím mít často brambory a maso. Samozřejmě jej připravuji, jelikož mám doma 4 chlapy (manžel a 3 kluci) a ti maso prostě potřebují 🙂
Narazila jsem na další recept masových kuliček a zkusila jsem jej uvařit.
A všem moooc chutnalo! Omáčka byla hodně podobná té originální. Nafotila jsem talíř s touto mňamkou a sepsala recept. (zapomněla jsem u focení dát brusinkovou marmeládu)
Již jsem dřív psala, že toto jídlo je mé oblíbené, často jsme si jej s manželem a dětmi dávali, když jsme navštěvovali Ikeu.
Tak tady jej máte:
Kuličky:
800g mletého masa
2 vejce
1 velká cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce strouhanky
nasekaná petrželka
koření na mleté maso
sůl, pepř
Omáčka:
2 lžíce másla ghí
2 lžíce rýžové mouky
500ml vývaru
1 lžička francouzské hořčice
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worchestrové omáčky
2 dcl mandlového nebo rýžového mléka
sůl
brusinková marmeláda – dává se k hotovému jídlu na talíř
Proč mandlové mléko?
Hodně receptů na omáčku se zakládá na smetaně nebo šlehačce. Nesedí mi to, jelikož syn netoleruje mléko a pro mě šlehačka nebo smetana dělají jídlo těžkým. Zkoušela jsem používat i kokosové mléko, ale je více výrazné než to mandlové. Kupuji jej v prodejnách zdravé výživy, často můžete najít mandlové mléko v kombinaci s rýžovým.
Omáčka je určitě jemnější, chutnější a lépe stravitelná.
Příloha:
brambory, americké brambory nebo hranolky.
U nás vítězí americké brambory bez tuku připravované v horkovzdušné fritéze.
A nyní postup na masové kuličky:
Maso smícháme s rozmixovanou cibulí a česnekem. Přidáme vajíčka, sůl, pepř, koření, petrželku a strouhanku.
Tvarujeme malé 3cm kuličky, vkládáme na pečícím papírem vyložený plech a dáme péct na 180 stupňů. Jak dlouho? Nevím přesně – cca 40 – 50 minut, záleží od toho, jakou troubu máte. Ta naše peče dost zvláštně, proto doporučuji kuličky stále kontrolovat. Po 20 minutách kuličky otočíme.
A jak uvaříme omáčku?
Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, uděláme jíšku a zalijeme vývarem. Necháme povařit cca 5 minut. Následně přidáme worchestrovou a sójovou omáčku, hořčici a mandlové mléko. Za občasného míchání vaříme dalších 5 minut. Dochutíme solí, je možno přidat i pepř. Můžete přidat i víc mandlového mléka, záleží, jak Vám bude chutnat a na co jste zvyklí.
Dobrou chuť!
Jsem zvědavá, jak se Vám kuličky povedou! Nebo máte ještě jinou inspiraci? Napište do komentářů.
Inspiruji ženy, jak se stát spokojenou “mámou manažerkou” svého života, která svou roli zvládá s elegancí a nadhledem. Ukážu Vám cestu spokojeného dítěte a trpělivého rodiče, kteří společně objevují barevnější svět. Můj příběh najdete tady
Autorka e-booku „4 způsoby, jak se naučit číst z obrázku dítěte“.