Masové kuličky jako v  Ikea – pokus číslo 2 (je parádní!)

Velmi ráda vařím a vymýšlím nová jídla nebo také upravuji různé recepty dle mých chutí. Nemám ráda tučná jídla, moučná jídla, proto nejsem ani fanoušek omáček. Miluji zeleninu, špagety a rýži. Nemusím mít často brambory a maso. Samozřejmě jej připravuji, jelikož mám doma 4 chlapy (manžel a 3 kluci) a ti maso prostě potřebují 🙂

 

Narazila jsem na další recept masových kuliček a zkusila jsem jej uvařit.

 

A všem moooc chutnalo! Omáčka byla hodně podobná té originální. Nafotila jsem talíř s touto mňamkou a sepsala recept. (zapomněla jsem u focení dát brusinkovou marmeládu)

 

Již jsem dřív psala, že toto jídlo je mé oblíbené, často jsme si jej s manželem a dětmi dávali, když jsme navštěvovali Ikeu.

 

 

Tak tady jej máte:

 

Kuličky:

 

800g mletého masa

2 vejce

1 velká cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce strouhanky

nasekaná petrželka

koření na mleté maso

sůl, pepř

 

Omáčka:

 

2 lžíce másla ghí

2 lžíce rýžové mouky

500ml vývaru

1 lžička francouzské hořčice

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce worchestrové omáčky

2 dcl mandlového  nebo rýžového mléka

sůl

brusinková marmeláda – dává se k hotovému jídlu na talíř

 

Proč mandlové mléko?

Hodně receptů na omáčku se zakládá na smetaně nebo šlehačce. Nesedí mi to, jelikož syn netoleruje mléko a pro mě šlehačka nebo smetana dělají jídlo těžkým. Zkoušela jsem používat i kokosové mléko, ale je více výrazné než to mandlové. Kupuji jej v prodejnách zdravé výživy, často můžete najít mandlové mléko v kombinaci s rýžovým.

Omáčka je určitě jemnější, chutnější a lépe stravitelná.

 

Příloha:

 

brambory, americké brambory nebo hranolky.

U nás vítězí americké brambory bez tuku připravované v horkovzdušné fritéze.

 

A nyní postup na masové kuličky:

 

Maso smícháme s rozmixovanou cibulí a česnekem. Přidáme vajíčka, sůl, pepř, koření, petrželku a strouhanku.

Tvarujeme malé 3cm kuličky, vkládáme na pečícím papírem vyložený plech a dáme péct na 180 stupňů. Jak dlouho? Nevím přesně – cca 40 – 50 minut, záleží od toho, jakou troubu máte. Ta naše peče dost zvláštně, proto doporučuji kuličky stále kontrolovat. Po 20 minutách kuličky otočíme.

 

A jak uvaříme omáčku?

 

Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, uděláme jíšku a zalijeme vývarem. Necháme povařit cca 5 minut. Následně přidáme worchestrovou a sójovou omáčku, hořčici a mandlové mléko. Za občasného míchání vaříme dalších 5 minut. Dochutíme solí, je možno přidat i pepř. Můžete přidat i víc mandlového mléka, záleží, jak Vám bude chutnat a na co jste zvyklí.

 

Dobrou chuť!

 

Jsem zvědavá, jak se Vám kuličky povedou!  Nebo máte ještě jinou inspiraci? Napište do komentářů.

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2021 Instantnistesti.cz