Mátový/meduňkový sirup

Tento sirup dělám každým rokem.

Meduňku a mátu sbírám na zahrádce pokaždé, když vyrostou a dělám z nich lahodný, úžasný sirup.

Mojí synové milují, když si ním osladí čaj.

 

Meduňkový sirup zklidňuje, je ideální navečer, pomůže s lepším usínáním a zkvalitní spánek.

 

Mátový sirup pomáhá při trávení, u pocitu plnosti a zklidňuje bolavé bříško.

 

Lze také míchat listy meduňky i máty.

Určitě si jej udělejte, je to snadné a víte, co pijete, na rozdíl od průmyslově dělaných sirupů.

 

Jak připravit sirup z máty nebo meduňky?

 

POTŘEBUJEME:

20 větších větviček máty nebo meduňky (lze smíchat)

2 l vody

5 citrónů

2 kg cukru

 

Z větviček otrháme lístky a vložíme do hrnce. Zalejeme vodou a přidáme na kolečka nakrájené citróny, které jsme předtím dokonale umyli.

Necháme odstát v pokojové teplotě 24-48 hodin.

Poté přecedíme (použijte 4x poskládanou gázu) a pořádně vymačkejte. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut na malém ohni.

Poté nalejeme do předem umytých sklenic, uzavřeme a obrátíme víčkem dolů. Po cca hodině je můžeme obrátit zpět.

 

Sirup je velmi chutný a zdravý!

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2021 Instantnistesti.cz