Když se blíží jaro, netrpělivě vyhlížím pampelišky. Nejen, že poseté louky těmi nádherně žlutými květy jsou krásné a dávají nám najevo, že už začalo jaro, ale také proto, že je sbírám a dělám z nich pampeliškový sirup či med.
Mé děti tento sirup milují, nalévají si jej do čaje. Má jemnou chuť a krásně voní. Je plný zdraví. Můžeme jej užívat po lžičkách. Pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu, pomáhá při bolestech žaludku, při zácpě a nechutenství. Velmi chutná je také limonáda z tohoto sirupu.
Využívám různé květy, bylinky a ovoce, abych z nich udělala sirupy. Jakmile v květnu začne kvést černý bez, sbírám květy a další sirupy jsou na světě. Bezinkový sirup je dalším mým favoritem.
Jak dělám pampeliškový sirup?
Na 1 dávku potřebuji:
200ks pampeliškových květů
1l vody
1-2 citróny
1kg cukru
Sbíráme pouze květy.
Vložíme je do hrnce, nalijeme 1l vody, přidáme důkladně omyté nakrájené na kolečka citróny, přivedeme k varu, odstavíme a necháme do druhého dne.
Druhý den přecedíme do jiného hrnce přes husté dvakrát – třikrát složené plátýnko, ještě vymačkáme vodu z květů a citrónů a vyhodíme.
Přidáme 1kg cukru, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme pomalu, cca 1 hodinu až sirup začne jemně houstnout.
Tento horký sirup plníme ihned do zavařovacích sklenic.
Poznámka: Sbírám cca 1000 květů, takže mám 5 dávek.
Dobrou chuť!
Inspiruji ženy, jak se stát spokojenou “mámou manažerkou” svého života, která svou roli zvládá s elegancí a nadhledem. Ukážu Vám cestu spokojeného dítěte a trpělivého rodiče, kteří společně objevují barevnější svět. Můj příběh najdete tady
Autorka e-booku „4 způsoby, jak se naučit číst z obrázku dítěte“.