pampeliška

Pampeliškový sirup

Když se blíží jaro, netrpělivě vyhlížím pampelišky. Nejen, že poseté louky těmi nádherně žlutými květy jsou krásné a dávají nám najevo, že už začalo jaro, ale také proto, že je sbírám a dělám z nich pampeliškový sirup či med.

 

Mé děti tento sirup milují, nalévají si jej do čaje. Má jemnou chuť a krásně voní. Je plný zdraví. Můžeme jej užívat po lžičkách. Pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu, pomáhá při bolestech žaludku, při zácpě a nechutenství. Velmi chutná je také limonáda z tohoto sirupu.

Využívám různé květy, bylinky a ovoce, abych z nich udělala sirupy. Jakmile v květnu začne kvést černý bez, sbírám květy a další sirupy jsou na světě. Bezinkový sirup je dalším mým favoritem.

 

Jak dělám pampeliškový sirup?

 

Na 1 dávku potřebuji:

 

200ks pampeliškových květů

1l vody

1-2 citróny

1kg cukru

 

 

Sbíráme pouze květy.

Vložíme je do hrnce, nalijeme 1l vody, přidáme důkladně omyté nakrájené na kolečka citróny, přivedeme k varu, odstavíme a necháme do druhého dne.

Druhý den přecedíme do jiného hrnce přes husté dvakrát – třikrát složené plátýnko, ještě vymačkáme vodu z květů a citrónů a vyhodíme.

Přidáme 1kg cukru, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme pomalu, cca 1 hodinu  až sirup začne jemně houstnout.

Tento horký sirup plníme ihned do zavařovacích sklenic.

 

 

Poznámka: Sbírám cca 1000 květů, takže mám 5 dávek.

 

Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

© 2021 Instantnistesti.cz